Minas de Wanda

Naast de ruines van de Jezuiten hebben we ook een exursie gehad naar de mijnen van Wanda. Eerst was ik er wat sceptisch over maar goed als je er bent en staat ik verzeker je echt gaaf om te zien en om de stenen aan te raken. Voor de lokale mensen zijn deze stenen een soort van talisman. Er zijn kristallen in vershillende kleuren en ze hebben allemaal een vershillende betekenis. Bij de mijn zelf was er een aantal stenen en als de mijnwerkers pauzeerde dan liepen ze naar deze stenen toe en hielden hun handen voor een tiental seconden erop. Dit deden ze omdat de steen hun weer kracht en  moed zou geven om weer aan het werk te kunnen. De soorten kristallen zijn o.a. kwartskristallen, topaz, agaat, amethist.

Een bedrijf genaamd Colonizadora del Norte had grote stukken land in het noorden. Om deze landen de benutten kwamen er kolonieen op van boeren uit Polen die het land verbouwden. Later kwamen er ook kolonieen uit Zwitserland, Paraguay en Duitsland.  De naam van de mijn “Wanda” is ook de naam van het dorp en komt van naar het schijnt 2 legenden nl. dat de naam Wanda kwam van een poolse prinses die bekend stond om haar schoonheid en haar aardige persoonlijkheid en wonende in Krakau. En de andere versie is dat de naam komt van de dochter van maarschalk Plsudski die maarschalk was van het Poolse leger. En als eerbetoon doopten de kolonie hun dorp in Wanda!

minas-de-wanda-_1.jpg     minas-de-wanda.jpg          minas-de-wanda2.jpg p1010031.JPG

minas-de-wanda-6.jpg     wanda-piedra.jpg     minas-de-wanda-4.jpg minas-de-wanda-3.JPG

Advertisements

One response

4 08 2008
Jean Patrick Meert

Volgens mij is Wanda hetzelfde als de Griekse Evangeline en betekend drager van een boodschap. Ik ben natuurlijk geen geoloog maar ik geloof dat ondergronds stenen wel degelijk een boodschap hebben … of ben ik fout?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: