Nieuws t/m week 81

30 03 2008

Hallo allemaal,

 Mischien hebben jullie er wel wat van gehoord al denk ik eerder van niet. Maar het land hier is een beetje in chaos. De dinsdag direct na pasen is de gehele agrarische sector gaan staken d.m.v blokkades. Argentinie is inmens groot en er zijn lang niet zoveel autowegen (zeker niet zoals we in NL gewend zijn) Dat betekent dat al het vrachtverkeer met kaas, melk, vlees, bloem etc etc. in de blokkades vast zitten. In de stad hier was het afgelopen week moeilijk aan vlees te komen en de prijs was verdubbeld dus je dacht wel 2x na voor je een kilo vlees koopt voor $50 pesos = ca. 10Euro. Lijkt niet veel maar voor de mensen hier is natuurlijk 50 pesos gelijk aan 50 Euro.  In het kort gaat het ongeveer om prijs stijgingen en minder geld wat normaal de agrarische sector verdiend gaat naar de schatkist van de republiek. De boeren verdienen goed aan export aan Europa en U.S.A door de valuta verschillen (euro is 5x meer waard). Ons kabinet dent dat als ze meer belasting van de agrarische sector vangt kunnen ze dat aan de armen geven, wat eigenlijk lariekoek is. Wie zijn die armen?…een groep zijn de piqueteros. De leiders van de piqueteros worden betaald door Nestor Kirchner en die leiders verdelen het weer aan hun leden. Deze piqueteros doen niet veel om werk te krijge, zij betalen niets aan enige vorm van belasting aan de staat en het enige wat ze doen is het vangen van geld vandaar dat het bij veel mensen in het verkeerde keelgat schiet. Natuurlijk zijn er ook veel armen naar mijn weten vooral in noordelijk provincies (Tucuman, Formosa, Misiones) die gewoon echt hulp nodig hebben en ook wel hun best doen om uit de problemen te komen.

Cristina Kirchner heeft afgelopen donderdag een toespraak gehouden maar die werd allerminst geaccepteerd, veel mensen hebben sympathie voor de agrarische sector en zij boos op het kabinet omdat zij voet bij stuk houden. Bij die toespraak waren er ook veel partij genoten (frente de la victoria) die achter Cristina staan.

Op mijn werk was het de hele week een beetje raar qua grondstoffen. Mijn baas kon niet aan bloem komen dus kocht het van een andere bakkerij. Hetzelfde met de eieren en melk en boter. Hier in het zuiden als randstad valt het nog een beetje mee, in de stad (Capital Federal) of downtown was het erger.

Gisteren ben ik ook naar “Al Lencho” de bijnaam van het stadion van Banfield geweest. Officieel heet het stadion Florencio Sola. We moesten tegen Argentinos Juniors die qua punten gelijk stonden met ons. Afgelopen week is onze vorige coach of zoals ze hier zeggen Director Tecnico ontslagen wegens slecht resultaat. Veel supporters zullen er enigzins blij mee zijn, maar veel ook niet. Gisteren was het dus de debuut van onze tijdelijk nieuwe coach Miguel Jerez. We speelden niet slecht maar zeker ook niet goed, vooral de verdediging was waardeloos. Maar al met al wonnen we met 3-2 met een hele fraaie goal van onze Columbiaan Jairo Patiño.

Sinds ik aan het werk ben luister ik daar radio naar wat de pot schaft. In een manier leuk omdat je veel nieuwe muziek leert kennen. Hier een aantal Argentijnse bands die momenteel “hot” zijn en gewoon Argentijnse klassiekers ;):

Volgende keer andere bands.

Het weer is ook wat veranderd, en we hadden hier laatst zelfs een tornado, wat duidelijk aangeeft dat het klimaat drastich veranderd.

het is wat frisser en ben zelfs al weer een beetje ziek geweest vorige week voor de pasen. Toch kun je nog prima rondlopen in korte broek en shirt en is het zo rond de 20 graden C.

Nos vemos,

Chiel

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: